Bilder från husseridning!










Natthoppning

Det är jättekul att ridhuset inte blir ledigt förrän 21 på vardagar. Innan allt är bortbyggt och hästen hemtransporterad så är klockan en hel del. Igår var jag hemma vid midnatt. Men det är ok så länge det går bra.

Travade fram på bommar på s-båge där jag lagt tre i taget vilka skulle bli räcken så småningom. Han kändes helt ok även om han skulle behöva en ordentlig genomridning vilket jag intehaft motivation till i veckan. Sedan hjälpte vi våra stallkamrater att bekanta sig med ett hinder för första gången. Erik fick agera draghjälp och han tyckte nog att det var rätt bekvämt att hoppa ett litet pyttekryss fram och tillbaka. Sedan fick han gå på s-båge och det känns mycket bättre nu med bogarna. Även om det finns jobb kvar att göra så har jag mer koll på dem nu än vad jag hade i höstas. Så det går åt rätt håll!

Idag blir det uteritt i blian (+4 grader). Sen lämnas hästen i Jeanettes ömma vård medan jag åker hem till umeå över helgen. Möte på Hippo på söndag. Sen laddar vi om för nästa vecka!


Köldgräns -20

Det ser mörkt ut på baträningsfronten. Det verkar bli inställt pga kyla. Deras köldgräns är -20. Funderar om jag ska rida dit ändå och hoppa... Det är ju ändå ledigt. Men det beror på hur mycket ork jag har tror jag när dagen är slut. Vi får välá se!

Helg i Umeå och ingen värme!

Efter lite om och men så blev det Umeå ändå. Vi kom oss iväg på lör eftermiddag men sambons bil står tryggt parkerad kvar i Östersund. Lördag avr för övrigt en alldeles strålande dag och jag passade på att slå två flugor i en smäll. För att få lite kvalitetstid ihop fick sambon hänga med ut till stallet och rida. Det var ett tag sen sist så lite vingligt var det. Men alla ben och armar klarade sig bra.



Firade Elles födelsedag med att gå ut och dansa - mycket trevligt - men något hoppande på söndagen blev det inte. Istället åkte jag och medryttaren in igår och skuttade lite studs och bommar. Det kändes dock att han fått gå lite si och så sen kursen. Han ville inte alls sammarbeta på det här härliga mjuka sättet utan studsade hit och dit som en gummiboll. Det blev väl något bättre på slutet men vi får se hur han är imorgon på banträningen. Avslutade kvällen (som för övrigt bestod av regn på ditvägen och tolsnö på hemvägen) med en transport som frös fast på kulan på bilen. Klockan hade passerat 23 och den jävlen vägrade släppa! Fick ringa ett skämssamtal till stallet ägarinna som hade medlidande och skickade ut sin snälla karl att hjälpa mig. Efter lite våld så kunde jag äntligen köra iväg med bilen.

Ikväll har vi i alla fall varit ute barbacka och tittat på stjärnorna... så härligt. Red en ny väg som ledde ut i skogen och bakom ett berg vilket gjorde att lamporna från kramfors blev effektivt dolda. Så det var jag, Erik och stjärnorna. Väldigt avslappnande för hjärnkontoret.


Fredag!

Och en natt ute verkar ha gjort sin verkan. Såret är fortfarande inte läkt men ingen värme eller svullnad. De får gå ute en natt till och så får vi se. Red i alla fall ut en mer ordentlig sväng idag tillsammans med Sofia och Nina. hon visade hur man kan göra för att rida till ridhuset och det är inte så fasligt långt. Så länge man kan jogga dit och slipper skritta hela vägen.

Hade ev tänkt åka till Umeå i helgen och fira underbara Elles födelsedag men eftersom sambons bil självparkerat sig i Östersund så får vi se hur det blir. En liten plan är att ev åka in och hoppa lite på söndag kväll, eller bara trimma lite. Funderar på att rida en pay´n´jump på onsdag. Såg att det anordnades på ridkulbben. Och det skulle ju inte vara så fel!


Balltramp igen

Suck... Inget gott som inte för något ont med sig, eller hur var det där? Men iaf så trampade sig erik på vänster fram i måndags. Jag tvättade och la om det under natten och så fick han lufta på dagen. Samma procedur på tisdagen. Han har varit lite svampig runt såret och lite svullen runt karleden. Idag var han inte svullen alls men han var öven efter en hel dags utevistelse fortfarande lite varm över kotan. 
Skrittade igår och red ut idag med mest skritt men någon galopp. Skulle vilja få bort värmen. Tvättade bort sårskorpan så att det öppnades upp lite igen. Få se om det kommer ut lite mer skit. I natt får han även gå lindad och ute i hagen, de har ju mat och vindskydd. Så ser vi om det blir bättre.



Olycksfågeln

Resumé kurs

Ja då var det gjort! Första träningen på bra länge. Det är verkligen något jag saknat men för att vara ärlig så har jag prioriterat att lägga de få slantar jag haft på att tävla. Sen har jag inte heller haft några direkta kontakter i kramfors som jag kunnat utnyttja. Men nu iaf...

Började på mandagen med bomövningar i både trav och galopp. Väldigt tur att vi nött bommar till förbannelse hemma i skellefteå och att Erica hjälpte mig att hitta rätt plats för bogarna. Han är numera i betydligt bättre skick än han var innan vi åkte hem. Innan snubblade han så fort jag bad honom gå samlat över en bom.  Vi fick iaf göra detta:


En otroligt fult ritad bild.
Först var det tre upplagda bommar med 3,5 m mellan sen ett litet räcke på kortsidan. Det var första övningen. Först i trav på bomserien och sen travhoppa räcket på volt med långa tyglar. Rida långsidan i ökad trav (korta tyglar) och lägga en volt med öppna på öppna delen. Det skulle vara samlad trav i bomserien. Efter det så gjorde vi samma övning i galopp. Och erik skötte sig fantastiskt bra! Vi fick beröm (vilket vi typ aldrig brukar få på bommar) och han kändes spänstig och fin.
Efter det så höjde han mittenhindret i studsserien och så fick vi komma på enbart det på diagonal linje. Erik tyckte det var så roligt att hoppa så att han vände i luften och tog både mitten och cavalettin också. Hur han nu lyckades klämma sig runt. Men det gick bättre efter lite mer planering och så fick vi komma på serien på andra långsidan. Galoppbom in-räcke-bom-räcke-bom oxer. Inga konstigheter och det funkade bra. 

Dag 2

Så började vi med att rida över 2 plankor med ca 15 m emellan. Där skulle vi korta galoppen så mycket som det gick. Hästen fick inte riva plankan som var uppställd i sanden. Han ville kolla lydnaden och takten samt att hästen inte klev på plankan. Även där skötte sig erik bra. Han kunde ta det på 7 språng i båda varven. Sen fick vi hoppa en serie på medellinjen. Galoppbom in till räcke sen 4 språng till en oxer. Lite lydnad där me att kunna göra halt efter och så innan vi fick fortsätta till en liten bana. Man skulle vända runt på diagonala linjen och ex hoppa räcket till vänster. Sen göra en högersväng ut mot väggen och hoppa det hindret. In på diagonalen igen och hoppa nästa och svänga ut till väggen och hoppa sista. Där blev det lite jobbigare eftersom Erik gärna lägger sig i kurvan och det var väldigt lite plats. Men jag måste vara kall och inte stressa mot hinderna. Våga hålla ihop och leda lite över hindret så han inte gör en tvärvändning efter eller att vi hamnar helt ur balans och han fortsätter hoppa fel hinder (vilket inte är helt ovanligt). Men det gick bättre på slutet med lite hjälp. Avsluta allt med att hoppa endast linjen.

Summan av kardemumman:
Hästen var fin och jag fick en mjukstart med övningar inte var allt för svåra men ändå nyttiga. Det är alltid nyttigt att kolla att spakarna sitter där de ska. Så nu ska jag vara duktig och dra in honom till ridhuset regelbundet så at vi inte tappar formen utan går faqrmåt istället. Men det är ju inte alltid så lätt att hitta motivationen när det är snorkallt och transporten är fastsnöad och man ska släpa fram alla hinderstöd själv. Men, det löser sig nog. 

 

Kurs!!

Efter att ha tillbringat helgen i Umeå och firat 6års jubileum med sambon (mycket stolta att vi för första året faktiskt kom ihåg det!) så började veckan med en rivstart. Kurs för Niklas Parmler. En kort sammanfattning är att det har gått riktigt bra idag och att jag är en stolt hästägare just nu. Finaste finaste hästen! Men klockan är strax midnatt så jag ska krypa till kojs och återkommer efter nästa dag med en sammanfattning på hela tjotaballongen.

God natt!


Från Övik vårt första tävlingsår.


Vila

Idag... hade jag tänkt tömköra, men efter en stressig dag på jobbet med mycket huvudbry så orkade jag inte engagera mig och allt kändes otroligt tungt. Och så kom jag på att hans enda dag som han kan vila är idag så egentligen passade det ju bra. Jag är inte så himla noga med att han ska ha en vilodag i veckan. Men han får alltid en "lugn" dag då vi bara skrittar eller max joggar lite lätt. Imorgon ska jag dra in honom till ridhuset för lite trimmning eftersom jag åker till umeå hela helgen. Så det är sista chansen innan kursen. Men just idag så är vi lediga :)



Viloläge...

kurs!

I veckan har vi tagit det lugnt och lullat ut i skogen (byn) med stallkamraterna Sofia och (hästen) Nina. Men det kom en trevlig överaskning att jag kom med på kurs för Niklas Parmler. Har aldrig sett honom hålla kurs så det blir spännande. Men man får väl passa på när möjligheten ges här i skogen :) Så på måndag och tisdag så är det intensivt för fyrbeningen och vi får hoppas att vi inte skämmer ut oss.


Kramfors igen- 2011

Det har inte blivit så jättemycket bloggande medan jag varit hemma i skellefteå. Det beror ju mycket på att man haft annat att göra. Som exempelvis att träffa en massa härliga personer. Men  nu när man är tillbaka i ensamheten så blir det kanske lite bättring på det området.

Hade gruvat mig lite för att köra hem speciellt med tanke på att det var ett ordentligt snöfall som kom dragandes längs norrlandskusten (vägrar säga snöstorm). Men På lördagen så var alla vägar nyplogade och ner till övik så höll temperaturen stadigt kring -10. Efter Övik drog det iväg och hann ner till -18 innan vi var i kramfors och det blev lite varmare. (för att sedan skena och bli plusgrader innan det var söndag...)

Sammanfattningsvis jullovet:
Erik kändes i början rätt stapplig och oriden- vilket han också var. Jag har ridit mestadels i manege och trimmat dressyr, markarbete och hoppning. Med ericas hjälp så fick jag en påminnelse om att hans bogar inte är på plats och inte heller hans högra bakben. Vi har jobbat på det och jag har ridit mycket bom och studsövningar på böjt spår. Sista passet innan vi reste hem hoppade jag lite på böjt spår och det kändes riktig bra. Han kändes inte heller lika 4taktig i galoppen. Så dessa två veckor har gett väldigt mycket. Skönt att få kontinuitet i träningen, nu gäller det bara att inte slarva bort allt för att man inte orkar dra in honom till ridhuset på kvällarna.

2011:
Målet är att starta igång tävlingssäsongen i Timrå i slutet av feb.
Efter denna intensiva träningsperiod så ska han nu få lulla en vecka på återhämtning och sen blir det förhoppningsvis ridhuset 2 ggr/v. En gång markarbete/serier och en gång mer ren hoppning. Sedan blir januari en månad med fokus på styrka i bakknän och allmänt och februari blir en månad av konditionstoppning.
Det finns ju gott om backar här i kring så nu ska han iaf gå backträning en gång i veckan. Sen i februari tänkte jag byta ut klättring mot galopp i backe.

Ex:
Dag 1: Ridhus- serier/markarbete
Dag 2: Distanspass galopp
Dag 3: Skrittpass
Dag 4: Ridhus- hoppning
Dag 5: Dressyr
Dag 6: Backträning
Dag 7: Uteritt

Det går ju att ha som mål och sen får vi se hur det blir möjligt att följa med tanke på väder, vind och annat som kommer i vägen.

En förändring blir också att hans hagkamrat har flyttat. Så nu har vi släppt ihop honom med stallägarens 1,5 åriga hingst Preasly. Erik har återigen fått ta på sig papparollen och det verkar gå riktigt bra. Enda nackdelen är att han har stona direkt inpå och då han är äldst så tror han att han är kungen i stallet och kan bli lite väl hingstig ibland. Men han får iaf sällskap och de har ett fint vindskydd i hagen där de kan stå och grubbla om de skulle ha lust. 


Preasly och Erik


 
Utsikten från stallet i plusgrader (!)

Nyårs med extra present



Innan jag begav mig till umeå så fick jag lite hjälp av Erica att styra upp min ridning nu när det blivit väldigt mycket ensamridning. Fick skäll för bogarna- delvis beroende på slöhet och delvis beroende på bristen på böjning över lag de sista två månaderna. Nu måste det helt enkelt bli ändring och jag får ta mig i kragen och åka in två gånger i veckan och träna inomhus om jag vill få honom i form. Men det var väldigt värdefullt med hjälp och nu får vi helt enkelt trimma på det.

Nyår firades i umeå men tyvärr fick både jag och sambon en liten bonuspresent i form av magsjuka. Inte lika kul och efter att ha spytt en natt så har jag inte kunnat äta mat sen i söndags. Vilket resulterat i att jag inte har så mycket kraft i benen. Känns förjävligt att stå vid en manege och inte kunnat utnyttja det. Så jag släpade mig dit igår och red lite markarbete med studs på både rakt och böjt spår. Jättejobbigt sa erik men det gick ändå på slutet.

Nu hoppas jag bara att min mage vill sammabeta så att jag får äta lite vanlig mat! Har inte varit så fixerad på mat sen jag vet inte när... bara för att man inte får äta den.

Men hundarna måste motioneras i alla fall...










RSS 2.0