Klor!

Det fanns en tid i mitt liv då jag konstant luktade klor... Det var rätt länge sedan. Nu är det i alla fall så att jag återigen kommer hem och luktar klor. Har badat varje dag i simhallen nu sedan torsdags. Som sagt, klor... Det funkar för tillfället. Hästlukten är utbytt.
 
På söndag får jag flytta in i min nya lägenhet. och flytta ifrån min "sambo" och våra 27 kvadrat. Det har framkallat sådana separationsångestkänslor att vi beslutat oss för att hon ska förlja med :) Så slipper vi sitta ensamma i var sin lägenhet. Så nu känns det bra igen! Kommer att få hjälp av mor och moster att flytta in, så att det blir "på riktigt", med gardiner och allt. Söker dock en soffa som jag inte har lyckats hitta än. Om det är någon som har en över, så är jag intresserad!

Har som ändå kommit igång med mitt kramforsliv nu, även om det fortfarande förekommer hemlängtan. Men man får helt enkelt koppla bort sitt andra liv och istället fokusera på jobb, mat och träning ( som har börjat komma igång bra).

I söndags avslutade jag min stallvistelse med ett litet fotouppdrag till en blivande 40-åring. En hund som inte lät sig charmas av mig och det var lite kallt att krypa runt på knä i snön och försöka få en äldre hund med stor integritet att titta åt mitt håll. Men det blev tillslut en kopromiss och alla var nöjda.
slutet gott allting gott!


Emma-kurs, blåsor i händer och allmänna sakvsår....

Tur att det  inte var jag som skulle köra till Kramfors på söndagskvällen för rätt mör i både huvud och kropp var man nog. En jättenyttig kurs med mycket feedback på både häst och ryttare (mest ryttare), precis som det ska vara! Väl värt pengarna.

Vårt enda problem var att det var väldigt mycket trav. Det är ju kanske inte vår bästa gångart. På lördagens pass v ar det markarbete med dressyrinriktning och mycket nedsittning, vilket kändes dagen efter. Erik var rätt spänd, jag brukar ju galoppera i början för att få loss honom bättre men det hann man inte. Så det var bara att rida så att svetten lackade (vilket den gjorde!) Allt finns p åfilm och jag hoppas att jag ska kunna lägga vantarna på materialet så småning om. Mycket travbommar och många vändningar och ibland kändes det som om jag satt på ett kylskåp. Tillslut lossnade det dock och han var fin!

På söndagen så var det med hoppning men mycket travhoppning och serier. Återigen, inte vår bästa grej men här överraaskade erik och presterade riktigt bra tills det bliv lite högre och han började tycka att det var väl jobbigt. det kändes också att det var stelt för honom efter lördagen och jag fick gå ifrån under uppvärmningen och galoppera honom för att han skulle få mjuka upp sig. Men jag är nöjd med vår insats även om edt finns tonvis med grejer att förbättra.

Idag har Malin rapporterat att min häst sov sig igenom en "häst-vid-hand" visning som de hade med skolan. Stackarn, all travhoppning gjorde sitt. Men det var bra att han fick sig en riktig genomkörare :)



Trötta ögon efter kursen...


Mycket att hinna med!

Det blir så jäktigt nu när man är hemma på helgerna. Det är många man vill hinna att träffa så ibland känns det som man mest springer runt som en yr höna. Men i helgen har jag ju ridit kurs för Emma Emanuelsson och det kommer jag att återkomma till. Men inte nu, för det finns fler personer som jag ska umgås med!

På återseende!


Träning för mig själv...

Nu när jag inte har varken häst eller hund på veckorna så är det positiva att man verkligen får tid till att träna själv. Så nu tänkte jag att jag skulle vara i toppform till våra nationella hemmatävlingar i april.

Började i måndags och var och åkte skidor tillsammans med sambon Malin som varit tävlingsskidåkare förut. Mitt andra åk i vinter och spåret bestod i stort sett bara av backar och klättring. Jag har bara skateskidor och kände efter några km att jag definitift måste träna mer! Luften bara brände i strupen och samma känlsa i låren. Avstod ett andra varv med en tanke på dagen efter. Ville inte bränna ut mig för hela veckan :)

Igår så köpte jag kort på det lokala gymmet. Inte speciellt stort men det finns iaf ett gym. Och jag har numera kort. Så det var bara att köra igång. Hängde även här på Malin och det märks att hon har mer timmar än jag. Betydligt bättre ork. Men nu får man ju ge det några veckor så ska nog formen komma tillslut. Vi planerar att varva skidåkning med gym så när vi gymmar så blir det kring 10 rep med lite tyngre vikter istället för förbränning. Det ska bli skönt att komma igång och känna sig tränad igen. Behövs när man åker så mycket bil som vi gör nu.


Vallat hästar på forslunda...

I söndags fick vår ridtur en lite mer spännande uppgift. Hade tänkt rida ut och galoppera lite för jag hörde att de plogat upp en bana på forslunda. Men när jag närmade mig stallet där så stod det två hästar vid en hage och det såg lite konstigt ut. När jag kom närmare förstod jag varför eftersom de var utanför staketet och inte innanför... De kom istället i galopp mot mig och Erik, som såklart blev lite till sig. Men jag lyckades schasa iväg dem och fick tillslut fram telefonen för att ringa efter hjälp. Dock var ingen jag hade nummret till i stallet så jag fick ringa Malin, som går på Forslunda och be henne i sin tur ringa en av lärarna. Han skulle skynda sig dit men efter ett tag blev jag rätt less på att vänta. Det gick inte rida iväg för då följde de med. Så tillslut så började jag försöka driva in dem i en tom hage som stod öppen. Det gällde att ställa erik så att de följde efter men inte komma för nära för då sprang de. Och tillsist gick det! De kom in ihagen och jag kunde hoppa av och stänga. Så då red jag iväg för vid det laget var min häst hyperaktiv och vägrade stå still en endaste sekund mer. Så det var tur att vi kunde ta en ordentlig galopp sen.


Rymlingarna...

Tänkte att han skulle få jobba lite så jag red både där det var plogat och ickeplogat så han fick lyfta lite på benen. Det var bra med deras runda för man kunde ta sig runt till andra sidan av vattentäcktsområdet utan att rida igenom det. Så det blev en bra tur.

Nästa helg är det kurs för Emma Emanuelsson och det blir första kursen på länge. Både nervöst och riktigt roligt!

Bildfärg?

Öppnade bloggen från min arbetsdator och såg att färgen på mina senaste bilder var mycket skum och båda bilderna var mörka. Så frågan är om denna skärm är knäpp eller om min hemma är det.

Hur ser det ut på er dator?

/Anna

FinErik!

Hemma igen efter första veckans arbete. Rätt skönt att få träffa sambo, häst och vänner. Eftersom jag kom hem tidigare än beräknat så skyndade jag mig ut i stallet i hopp om att komma hem i vettig tid. Red dressyr på en pigg Erkan som var rätt jobbig innan han gick med på att det var jag som skulle styra. När vi väl var överrens om den detaljen så var det inga problem. Han var superfin! Dock kom jag inte hem så tidigt som jag hade önskat. När jag ridit klart och pysslat om erik så var det bara intag av de andra hästarna kvar. När jag då tog in damerna så lyckades en av dem (inga namn nämda) fastna med grimskaftet i dörren när jag skulle ställa upp den för att vi skulle passera, få panik och slita lös hela dörren. Tack och lov skadade sig ingen förutom dörren och grimskaftet. Däremot tog det en eländig massa tid att få på dörren igen eftersom den var ordentligt skev. Tur att jag inte var själv...  Men jag tog mig hem tillslut!

på lördagsmorgonen var det såklart dags för morgongympa igen så det var bara att masa sig upp. 
Vi hoppade detta:

Linjen börjar med studs och övergår sedan till kombination. Jag är inte helt säker på avstånden för jag var inte med och byggde en det var ett galoppsprång emellan. Vi var några stycken och jag fick mycket bra tips och hjälp vilket gjorde att mot slutet kunde jag rida på övningen i böda varven utan att han la sig mot vänsterskänkeln när vi kom i vänster varv. Han har ju en tendens att lägga sig i kurvan och inte vilja galoppera igenom. Men jag kunde sitta av och känna mig riktigt nöjd! Det är så roligt!   
Sedan gick jag och Maria ut och försökte få Busen att ställa upp på ett födelsedagskort till Elle... med det var lättare sagt än gjort                                                 



Jaja... efter mycket om och men så gick han med på att låta oss få en bild. Och hans matte blev glad...





Trasig motorvärmare, ny lägenhet och allmänt kallt...

På vädret säger de att kramfors har ca -10 grader... det har inte stämt på hela veckan. Istället verkar ett synnerligen envist kylområde fastnat över nejden och det blir banne mig inte varmare! Bara kallare. När jag åkt till jobbet har det legat på -14 i början av veckan, nu har det krypit ner mot - 20. Superbra nu när jag märkt att min kupévärmare pajat och ev också motorvärmaren. Har ringt och terroriserat min stackars morbror med 1000 frågor bara för att jag inte vill blir ståendes längs en mörk väg någonstans i närheten av kramfors.

Var iaf igår och tittade på vad som ska bli min lägenhet så småningom. Den var faktiskt helt ok, behöv tapetseras om men annars så... Toan var iof rätt gammal men det var inte skabbigt. Varmt sa killen som hade den  att det var där också :) Köket är enormt. Jag tror att det är lika stort som i  min mormors trea. LIte slöseri kanske i en etta speciellt när de hade kunnat bygga en sovalkov. Men det fanns bra med förvaring.

Nu har jag precis blivit klar med vårens badschema och skickat ut det till skolorna så får vi se om de lynchar mig eller inte.


Mörkt, mörkt, mörkt...

Någonting man blir bortskämd med när man är arbetslös är ljuset på vintern. Man hinner faktiskt vara ute när det är ljust. Det saknar jag lite. När jag åker till jobbet är det mörkt, när jag åker hem är det mörkt... Men det är tur att jag jobbar med det jag gör för snart börjar utesäsongen så jag ändå kommer att få tillbringa några timmar ute ändå.

Har även fått höra att kommunanställda får 1000 kr i friskvårdspeng så jag tror att jag ska traska ner på gymmet i byn och köpa ett kort. Det börjar vara ett tag sen nu och när jag idag gjorde några stackars armhävningar med en elev insåg jag att det verkligen är på tiden att ta tag i verkligheten nu. Vältränad är inte ett adjektiv jag kan tillskriva mig själv idag. Malin (min kramforssambo) har också visat ett fint skidspår så jag tror att jag ska ta ner mina gamla skidor hit så att man kan åka ut och ta sig en tur på kvällarna. Målet får bli att vara i form tills tävlingssäongen börjar...


Kramfors

Nu är man här! I den stora byn Kramfors :) Första dagen avklarad och både jag och eleverna överlevde så det är ju en bonus! Nu lever jag här med min tillfälliga sambo Malin i en lägenhet på 27 kvadratmeter tills jag får min nya lägenhet den 1:a februari. Som sagt allt är nytt så det kommer att vara mycket att sätta sig in i men det är lite tomt utan den riktiga sambon och mina djur....

Malin rapporterar iaf att Eriks öga ser ut att ha återhämtat sig och det är ju verkligen positivt så att man kanske slipper den där härliga veterinärräkningen som alla hästägare längtar efter. Jaja, nu  är det bara att krypa till kojs så att det blir lite mer sömn än igår. Det är lite kallt här i kramfors (inomhus alltså) det blir att ta med fleecestället till nästa vecka :)

Sista dagen som arbetslös.... och det hänger på ett öga.

När jag kom till stallet idag så hade jag tänkt rida och smöja upp alla grejer innan Malin ska ta över. De planerna grusades snabbt när jag väl kom till stallet. Jag hade en pirathäst vars ena öga var både svullet och lite rött. Satan! Varför händer det alltid när jag ska bort. Oftast brukar det vara balltramp eller tappskor men nu var det ögat.


Det sjuka ögat


Det friska ögat...

Dock har det inte runnit så mycket ur ögat som det ser ut utan det är jag som hällt koksalt där. Men ändå!! Jag och Elle red iaf ut till I20 och hittade en alldeles lagom plogad väg som vi kunde släppa lös våra busfrön på. Mycket härligt i solsken, mild vinter och härligt underlag! Allt tjafs gjorde iaf att jag fick hoppa över att smörja och istället skydna iväg till apoteket och köpa med ögonskölj. Så får vi se om Malin måste ringa veterinären eller om han klarar sig med det...


Lördagshoppning!


Igår blev det lite tidspress för båda ridhusen var bokade tidigt så det var verkligen ett tvång att masa sig upp i ottan för att kunna hoppa lite. Det bestämdes att vi skulle återgå till vår "standardövning" för styrka, nämligen studs i mängder med variation i höjningar. Vi filmade kalaset men Elle har filmen så det blir nästa gång jag får tag i hennes filmkamera som jag kan lägga ut det här. Erik kändes fin och mjuk efter första omgången, då han höll på att brytabenet över hinder två. Sen skärpte han sig. Men nu är han så fin! Han har fått mycket lättare att galoppera runt skänkel i vändningar mot för vad han hade innan så jag hoppas och tror att han blivit starkare.
Vi hoppade fram på låg höjd sedan höjde vi upp vart annat hinder så att de fick tänka lite, och det gjorde vi i två omgångar (höjde alltså). Sedan hoppar man ju inte så många vändor eftersom det är meningen att det ska vara styrketräning mer än mjölksyreträning.

 


ISHELVETET

Medans vi har varit borta har termometern viast mellan -25 och -30 grader. Det betydde att min bil var relativt djupfryst. Jag hade dock varit lite smart och kollat glykolen innan jag åkte. Den visade -15 så jag tömde ut lite av den gamla och fyllde på med ny 50/50 blandning. Igår då när jag skulle ut och åka med min kära bil så var det med viss misstänksamhet jag startade den och lät den gå ca en kvart på tomgång innan jag sakta rullade iväg. Det gick rätt bra i ca 6 km. Den sista dock... Eftersom jag var skeptisk höll jag ett öga på tempmätaren och just som jag började slappna av så small det till och den slog över till RÖTT!!!

Satans jävla volvo -den kokade!

Det var bara att stanna vid kanten, såklart stannade den vid typ smalaste delen av vägen utan möjlighet att köra av. Efter lite fumlande hittade jag varningsblinkersen (saaben var mycket mer logisk) och gick ut och öppnade huven. Det var iaf inte så mycket ånga. SUCK, fram med mobilen för att ringa till morbror Jonas - han svarar och jag hör -pip,pip,pip
mobilen håller på att dö så jag skyndar att fråga om jag kan köra de sista 500 m till Hippo, han avråder, jag svär. På den sista lilla batteritiden hinner jag ringa min kära stallkamrat Maria och be henne komma försent till sin egen middagsbjudning och istället stanna på vägen och bogsera mig. Tur att man har världens bästa stallkamrater för hon dyker upp som den räddande ängeln.

Vid det här laget är jag ganska kall, trots skoteroverollen. Då dyker nästa problem upp. Vart i h-vete fäster man bogserlinan på min bil. Jag ligger under bilen och förösker se något, vad som helst som kan påminna om en krok eller ett fäste. Ingenting... Maria försöker, inte heller hon har någon framgång. Jag ringer Jonas från Marias telefon och frågar (skriker) i telefonen vart det är meningen att man ska leta på den ..... bilen. Han råder mig att sparka på spoilern (vilket inte säger mig nått) Där skulle det tdligen vara en lucka. Han föklarar vad spoiler är och vi lyckas hitta en lucka som  dessvärre sitter fast. Tillsut lessnar jag, hittar en borr i bilen och bänder upp eländet. Dock ser varken Maria eller jag någon krok...
Maria hittar något som verkar vara stabilt så vi snurrar bogserlinan runt den delen och jag deklarerar att vi kör och ser om hela bilen eller bara motorn följer med. Nu är jag ordentligt kall efter att ha fått fumla runt utan vantar i -27. 

Hela bilen rullar iväg och Maria är ett proffs i bogsering och lyckas sicksacka mig in till en p-stolpe så att jag kan koppla in motorvärmaren. Tack tack tack!

Efter den upplevelsen fick jag tillbringa resten av kvällen på stallet tills jag kunde lifta hem med Elle. Tur att Erik är söt iaf och att han har skött sig med Veronika. Jag tömkörde honom i stora ridhuset och tog mig själv på en liten motionsrunda, vilket är mycket välbehövligt efter en semester med massor av god mat. Nästa tömkörning ska jag nog skippa fleecelångkalsongerna. Det Ångade om mig efter två varvs löpning efter en mycket pigg Erik.  

Idag fick jag återigen utnyttja Maria och jag lånade hennes bil ut till stallet. Han skulle gå ett lugnare pass idag så jag tömkörde honom igen och försökte få honom låg och avslappnad i formen. Det gick rätt bra. Imorgon blir det markarbete/hoppning okristerligt tidigt igen. Ridhuset är bokat för körning hela dagen så det är bara att stiga upp :) 
Som en sol!
   



Is - där den hör hemma!


Hemma igen! (iofs för en kort stund)

Efter en mycket trevlig stockholmsresa har vi nu landat i Umeå. Rätt kallt här hemma men det har inte direkt varit någon supervärme i sthlm heller. Allt salt som de sprider ut på gatorna klupar sig under skorna och kyler ner fötterna till förfrysningstemperatur. Att jag inte tänkte efter heller utan lät fåfängan gå före förnuftet när jag packade gjorde ju också att mina vinterkängor stod kvar hemma i skostället och mina sneakers satt på mina fötter. Men gud vad  jag saknade både dem och mina täckisar!

Men det är alltid lika trevlig att få hälsa på släkten och nu väntar vi alla ivrigt på vår nya medlem som min kusin beräknas leverera när som helst! Nu sitter jag mest och väntar på att klockan ska bli tillräckligt mycket för att jag ska kunna testa att starta bilen och åka ut till stallet. Det ska bli skönt att träffa pållen igen och mysa lite extra med honom innan jag drar söderut till Kramfors på söndag...


Skavsår på G och sthlm nästa...

Idag var en superfin dag med blå himmel och perfekt tempratur vilket har visat sig ganska ovanligt denna vinter. Så vi passade på att ta en liten tur i skogen tillsammans med Elle och Busen. Inte så dumt det inte... Erik är fortfarande väldigt pigg och det är ju trevligt. Något som inte är trvlig är att han börjar se ut som en skabbräv i pälsen. Fula skvasår har börjat få fäste lite var stans på kroppen. Det är lite lustigt ibland får han dem  och ibland inte. Förra vintern klarade han sig relativ bra och det har gått bra fram tills nu. Nu är halsen rejält skavd och han börjar även få vid bogen och vid skänkelläget. Suck... vad gör man? Fick lite spray av Elle som skulle vara bra så jag får hoppas på det. I övrigt så rider jag ju alltid med renskinn, så ryggen har klart sig rätt bra. Undrar om det är för att det är så kallt och att huden blir torr?

Tips i fråga om skav mottages tacksamt!

Nu packas det iaf för fullt i lägenheten för avfart till sthlm och firandet av fars jubileum! Det blir trevlig att träffa lite släktingar och att få en liten resa med sambon innan vi blir särbos...







Bort med länkarna och in med bilder...

Julshow hippo 2009 show 2 DEL 1 from Anna N on Vimeo.


Julshow Hippologum del 2 from Anna N on Vimeo.


Markarbete (det är ju lördag)

Uppe med tuppen (inte riktigt men det kändes så) efter som man har så pigga och glada stallkamrater! Vi hade tur idag då det redan var frambyggt en hel del hinder och det enda vi behövde göra var att modifiera som vi ville ha det. Så det var en trevlig överraskning. Idag hände följande...

Vi red övningarna var för sej och blandade dem som framridning sen satte vi ihop en bana som gick:
Vänster varv över travbommarna längst till vänster, sedan höger sväng och anridning på travhindret med bommar. Efter det så var det en bruten linje på okänt avstånd till tre studs med hinderstöd och 3 m imellan. Direkt efter i nästa hörnpassering hade vi lagt tre galoppcavaletti med tre m och den mittersta var upplagd på mellanläge på klossarna och de två yttre på lägsta. Sen in på diagonalen och hoppaoxern och sedan avslut på travbommarna i höger varv!
Ritningen är inte skalenlig men det är som det är...


Det gick bra för både mig och Elle och böjda och glada bytte vi sedan häst och jag fick för första gången på flera år hoppa en annan häst än erik. Det var askul och väldigt nyttigt, herregud vad man blir hemmablind på sin egen!
Trötta och nöjda hästar och mattar...

Såg dock efteråt att erik var lite svullen i ena ögat så det måste jag hålla lite koll på. Hoppas bara att han råkat få något skräp som irriterat så det inte ska börja jäklas nu när jag ska bort...

 


2010

Så börjar årets första dag lida mot sitt slut. Lite sliten efter en sen natt är man nog men det var det värt. Inte blev det sämre av att Erkan bestämde sig för att sammarbeta när jag bestämde mig för att fortsätta från onsdagens dressyr heller! Finaste finaste Erik! Superkul att rida när man har såna där bra gånger! Det är som att sitta på ett moln :)



Härligt helt enkel!




Nånting annat som också var roligt... :)







RSS 2.0