Pappabesök under helgen!



som avslutades med ett besök på höga kusten-hotellet för lite god mat! Allt medans mamma låg hemma med njursten... kanske inte riktigt rättvist.


2:a försöket... Träning dag 1



La upp klippet på youtube istället men har lite problem med kvaliten. Jag och redigeringsprogarmmet är inte överrens...

Film från dag 2 och sammanfattning

Erik på Niklasträning dag 2 from Anna N on Vimeo.

Tur man har pappa som kan filma med min mobil. Det tar lite tid att ladda upp videoklippen så dag 1 är på G men det är inte riktigt klart än.


Dag 1
Bestod av tre olika linjer. Först jobbade vi hästarna i trav och galopp på en planklinje där vi la volter mellan planken. Volten skulle vändas av så nära det plank som man red an mot som möjligt. Erik är ju dock en smart gammal räv och det dröjde inte ensa två gånger innan han listat ut vad som förväntades av honom och slutade dra  mot hinderna. Men han var fin och lugn. Sen hoppade vi en räckesserie med ett galoppsprång emellan. det blev lite styrketräning och erik tyckte att det var lite jobbigt när han höjde upp. Han fick gå om några gånger så att han kom igång i arbete. Sen avslutade vi på en linje med oxrar och två galoppsprång mellan. Det var lite längre avstånd där så att hästarna fick länga sig lite. Men han kändes fin och vi hade inga större svårigheter. Erik benämndes som trevlig, klok och härlig :)

Dag 2 hoppade vi iaf fram på en linje med plank 16 m oxer 16 m plank. Erik har ju lite problem när jag vill gå in och bestämma tempo och surar genom att antingen rusa iväg eller backa in i hindret. Så där har vi ju att öva på. Han backar gärna av på första så han kan öka och dra på sista när det blivit lite högre. Allt för att det inte ska bli så jobbigt. Sedan var det lite olika linjer som blev en liten bana. Mycket nyttigt att måsta rida  en hel bana och för mig att få hoppa lite högre även om det inte var några jättehöjder. Men jag måste ju komma igång med tanke på att det är tävling nästa helg. Men när jag rider bana och erik blir i gasen har vi lite diskusion och vem det är som kör egentligen. Erik vill gärna bestämma själv och gärna skita i att korta sig på jobbiga linjer. Så diagonalen ska jag bygga upp fler gånger och öva på för den var nyttig.


Niklas-träning

Kvällen är sen och det är en tidig morgon så det blir kort...

Jag har ju den finaste hästen man kan ha!

Videos och beskrivning kommer inom kort då jag inte är så trött.
God natt!

Hej och hå!

Dagarna rusar förbi och med en mycket snabbvisit till umeå och en hel dansdag med tillhörande kväll så har pållen fått jobba lite med snälla medryttare samt ladda inför kommande kurs. Eftersom det blev så lite tid idag pga dansgrejsen så hann jag bara dit på en snabbvisit. Koncentrerade mig då på att jämna till kanterna på den klippning som jag presterade för ett tag sen.
Han är fortfarande inte snygg men det sticker iaf inte ut tussar här och där. När jag får tid ska han helklippas och det blir förhoppningsvis innan första tävlingen.

Men nu ska jag hoppa i säng och ta igen sömn som gått förlorad (även om det var värt det) och ladda inför kursen imorgon. Då har jag också extra stöd av finbesök! Far kommer nämligen ner och tittar till sin dotter så att hon sköter sig :) Kanske det till och med kan presteras en filmsnutt?

            
            

Sista manegetrimmningen och kallt igen!

Trodde termometern skojade när jag klev upp och märkte att det var -21, igen! Nu känns det som om -10 skulle vara en riktig drömblia. Passade på att åka in till manegen och trimma lite för det var sista kvällen jag hade möjlighet innan kursen drar igång till helgen.

Dock var han inte alls med på noterna - han var rätt lydig men väldigt oengagerad. Hoppade lite cavaletti med ett språng emellan och joggade travbommar på både böjt och rakt spår. La ihop de raka travbommarna till ett räcke men fick ingen respns förrän det blev ett hinder. När han kom igång och fick böja ryggen lite då äntligen lossnade bakbenen och började pendla. Men det satt så jävla långt inne. Jag hade ju inte tänkt hoppa något... men ibland får man vara flexibel.

Tog sedan sats för kung och fosterland upp för stallbacken men det var ändå nära att jag inte tog mig upp. Det slängde och for bak i bilen och stackar erkan måste ha dansat disco. Hoppas att de sandar eller gör något åt det, annars blir det till att lasta uppe på vägen och traska dit med hästen.


Varmare klimat äntligen!

Idag har tempen legat runt -10 och det känns helt ok. Lite snö har också singlat ner under dagen.
Jag har också beslutat mig för vad jag ska ta mig till med hästen under sportlovet. Detblir Sundsvall 1 dag- lördag och så blir det umeå och jobba på tävlingen hemma på söndagen. Alla nöjda och glada? Sen får erik stanna med snälla medryttaren under veckan och jag åker hem till umeå och skellefteå och hälsar på famlijen och hunden som jag inte sett sen julen...

Jag har också anmält mig till Sundsavlls nästa tävling den 18-20/3. En 3 dagars som blir bra uppvärmning inför nationella hemma i Umeå. Så nu är det bara att spara pengar så man har råd :) Jäkla uppstallningsavgifter tar ju död på hela budgeten..


-28 i lördags och vila för hästen


Första banan för i år!

hoppade vi idag. Gled in på en bokad hopptid med en tjej som jag inte känner :) Det gäller att ta för sig i Kramfors om man vill hoppa.. Skulle igentligen hoppat igår men när jag vaknade var det -29 så det kändes inte så kul att åka in till ett kallridhus. Han fick vila istället och så umgicks jag med sambon som körde på förmiddagen.

Men det var iaf jättebra då jag inte har hoppat bana alls i år. Det blev inga jättehöjder utan en runda på ca 1.10 men det kändes faktiskt rätt lugnt och sansat. Erik gjorde inga missar men jag vände ifrån några gånger då jag missade lite i avstånden. Men ändå bättre än jag trodde. Speciellt då han inte motionerats som han borde i veckan pga skoincidenten. Hoppade lite relaterat och brutna linjer och han var väligt lyhörd när vi väl kom igång. I början var han lite trutig och tjafsig i munnen som han kan vara när han inte är genomriden. Han ville inte riktigt jobba, men ju mer uppvärmd han blev desto mer jobbar han av sig själv utan att jag behöver ta någon fajt.

Enda missödet skedde vid hemfärden då jag satt och pratade för mycket med Fredrik (herrarna åkte andra åket i slalom) och bommade att ta fart ut från ridklubben. Det avr glashalt i bakcen och jag måste ta fart hela vägen från ridhuset och upp i backen. Jag körde bara normal fart. Det resulterade i att när jag nästan var uppe började däcken spinna och jag gled med erik i släpet bakåt. I början kunde jag backa men sen släppte det helt och jag kunde bara bromsa så att vi inte gled så fort. Släpet ställde sig på tvären ( på den mycket smala vägen) så jag kunde inte heller lasta ur. Så jag fick gå in i stallet och leta upp ett gäng starka hästflickor och be dem putta och tynga ner så att vi kunde räta ut ekipaget och så lastade jag ur erik och körde upp bilen och lastade honom uppe vid vägen istället. Så det blev lite action iaf...


Utan sadel... fast sadeln var med när vi hoppade idag

Latmansuppvärmning...

Erik i manegen from Anna N on Vimeo.


Skor på och äntligen motion!

Äntligen blev det torsdag och erik fick på sig skorna. Lastade in honom i transporten och åkte iväg till travet och mötte hovslagaren. Erik var rätt fundersam vart han hade hamnat men jag tror han var så utråkad att allt var kul bara han fick vara ute. Efter det så blev det raka spåret till ridhuset - som var mörkt och tomt. Verkade bara vara jag som gav mig ute i kylan. Det passade iof bra för då fick erik springa runt lite själv medan jag bytte om från skoteroveroll till ridstövlar.

Själva ridpasset var en plåga. en stel och pigg häst som inte ville jobba utan bara springa, helst med huvudet så högt upp det gick. Efter 15 min gav jag upp och kopplade på gramanen. Då blev han iaf mottaglig för kommunikation. Jag hoppas att det här är något som går över nu när han får motion igen för annars blir det inte roligt på Niklas-kursen nästa helg.

            
            Erik i sitt julklappstäcke...

Idag fredag så passade jag på att komma ut och galoppera lite i den klara och friska luften. Ca -21 grader i luften och en sprakande solnedgång får man uppleva om man orkar sig ut. Men med skotermundering och mammas inköpta värstingstövlar fungerar det riktigt bra!


            

            
             Lycka är en oplogad väg!


Fredagsfika och Hovslagare

Har fått tag i en hovslagare! Yey!
Dock får berget komma till Muhammed för Mohammed orkade inte åka ut och sko enbart en häst. Så imorgon packar jag och erik in oss i transporten och åker till travet för renovering. Måste ändå tillstå att det var bättre att han tappade skon denna vecka än nästa. Då rider vi kurs för Niklas igen och så är det ju desutom så himla kallt i veckan att jag inte gråter ihjäl mig över att inte kunna rida.


                
    
                
   
Han vill verkligen inte vara med på bild! Preasley är betydligt duktigare...

Däremot så måste jag ta mig i kragen och beställa nya mineraler till honom. Det har varit slut ett tag nu och det är inte bra för hans hovar med uppehåll. Men som allt annat han äter så finns det inte att köpa i kramfors och jag glömde handla när jag var i umeå sist. Så jag får beställa från börjes...

Sist men inte mist så har jag och min klasskollega det prestigefyllda fredagsfikat denna veckan. Så nu har jag bakat hela kvällen två sorter (med tanke på allergiker) för att ge mig in i kaktävlingen som ständigt verkar pågå. Det är otroligt fina bjudningar ofta dessa fredagar så vibbarna ligger på att det är en form av tävling :) Det enda som kan tala till min nackdel är att båda recepten är oprövade kort. Så vi får se hur de smakar. Såg dock goda ut på bilderna.

 

 


skor ska inte ligga på backen...

De ska sitta fast på hoven! Attans hästkrake.

 
Just det! Stå och skäms!

Jag hade tänkt rida ut och konditionsträna men nu blev det lite lek på den lilla ridbanan istället. Det är inte bara det att han har tappat en sko... jag har ju inte ens en hovslagare här nere. Så nu blir det till att sätta sig och ringa runt och be snällt.  Ev åker jag in till ridhuset imorgon och rider i ridhuset. För det borde fingera ändå, även om en fot är bar.

Kallvädre...

har kommit till byn. Tydligen ska det hålla i sig hela veckan. Det började ju redan i fredags när jag skulle ta mig hem till umeå. det var ju dagen efter vi hade haft snöstorm och när jag körde över sandöbron såg jag detta mönster på vattnet


Fredag

Helgen har annars tillbringats i Umeå. Sambon och jag åkte på lördagen till Agnäsbacken för att åka lite skidor. Det slutade med att jag på ett mycket dråpligt sätt bröt ena knäet bakåt (eller nåt) och tillbringade resten av helgen haltandes på ett ben. Ibland känns det verkligen att man börjar bli äldre...

Nu är man dock tillbaka i kallhålet Kramfors. -26 när jag vaknade imorse (bättre än min gamla klasskompis Karin som hade -38 någonstanns innanför skellefteå). Det var en elevfri dag då vi istället lyssnade på föreläsningar och arbetade lite med nya kursplanen. Sen blev jag lite lat och lät erik stå för jag var inte alls peppad att enkom köra ut till lunde för att rida i kylan. Istället har jag varit en snäll flickvän och lagat middag och bakat till sambon som passerar på väg mot Östersund ikväll. Så Erik får vänta tills imorgon.


Snöstorm och fräsch bil i snödriva

Det snöar! Ordentligt, så idag så passade jag på att rida ut en ordentlig sväng med Erik och våra stallkompisar Emelie och Kalle. Vi hittde lite nya vägar med riktigt bra underlag så det som var tänkt som en nödtur i blåsten utvecklade sig till 1,5 h tur med mycket galopp. Även om snön stack i ögonen och kinderna så var det riktigt härligt. Tur också att Kalle vär säker på hoven för jag litar inte på Erik när det gäller att hitta vägen. Han kan ju lika gärna ränna rätt ut i snödrivan.

 

Sur-Erik vill inte vara med på bild

Igår så fick Erik åka lyxtransport in till ridhuset för hoppträning med Sofia på ryggen. De skuttade en liten 90bana som genrep inför lördagens klubbhoppning och jag tror att de har en bra chans! Han är snäll min häst som inte bryr sig nämvärt om att det inte är matte som sitter på ryggen.

Och så var det bilen... Den har tillbringat hela dagen hos doktorn och har nu nya fina remmar i hela motorn plus en ny fin vattenpump. Tyvärr kostade allt det nya fina 2900. Men så kan det ju vara. Jag är glad att bilen ändå inte valt att strejka vid någon dikeskant. Fast idag när jag skulle hem från stallet så hade min bil parkerats om för den stod i vägen. OCh det hade också drivat igen så att vi inte höll på att ta oss iväg. Den är lite dålig på att backa i uppförsbacke när det är mycket snö min bil. Så vi fick hjälp av tre starka stallkamrater som puttade iväg oss. Så det var ju tur!


Stackars bil

Den har inte fått mycket kärlek sen jag köpte den. På Kramfors skakiga vägar har den studsat sönder det som fanns kvar av de främre stötdämparna och nu när jag kikade efter är inte kamremmen bytt på väldigt länge. Det har till och med gått så pass lång tid att det är ett under att den inte vikit in årorna för länge sen... Så nu på torsdag blir det farbro doktorn och så ska den få nya remmar+ vattenpump. Men det skär ändå i hjärtat att lägga pengar på en bil. Hade det varit samma summa på en tävling hade jag inte blinkat. Men så kan det va´.

Efter tre manegepass förra veckan blir det lite mindre denna. För jag vågar inte dra in hästen med min bil nu. Fast imorgon ska Sofia från stallet dra in honom och hon ska hoppa lite. För jag har nämligen lånat ut honom till henne på Kramfors klubbhoppning - 90 cm.  Tror han kommer att tycka det är rätt skoj.



Omhoppning i början av vår karriär


Biljävel....

det luktar brännt och det gnisslar och piper. I bilen. det har pipit och gnisslat en längre tid men inte luktat. Märkte det igår när vi körde hem från ridhuset. Jahapp. Försökte ringa bildoktorn idag men de var på kurs. Har nu ikväll fått tips om en annan firma som förhoppningsvis kan hjälpa mig till en billig penning. Bilar är så tråkiga att lägga pengar på!! Förhoppningsvis är det bara remmarna som behöver ett byte. 

 

Dags att skala av hästen fåraklädseln!



Vilket började ok. Min klippare måste nog byta blad snart och jag behöver köpa mer olja till den men annrs så. Målet för dagen var att klippa halva hästen eftersom jag inte hade någon liten trimmer utan bara min stora bullriga. Jag behöver den lilla om jag ska kunna klippa honom i virveln. Han har en mycket aktiv nerv där som gör att det rycker = anna kör fast klipparen i skinnet. Men med den lilla så rycker det inte lika mycket.

Tvärr så kan det vara så att jag nu förstört ännu fler områden för jag råkade nämligen klippa honom mellan frambenen också så att det blödde. Han var inte likte förnärmad. Stod och blängde på mig så långt mot väggen som han kom (vilket inte är långt, stallet är ju mycket litet). Så resultatet blev att jag har lämnat en mycket lurvig kant vid bakre delen av magen samt en stor tofs mellan frambenen. Men jag ska ta tag i det där så snart jag köpt mer olja :)

 

Stackars häst...

Romnostalgi

Sportlovet -10 med familjen Nenzén

 



 



 







och inte minst...


Cyrus



Var ute på hippo förra helgen och fick då äran att fota Marias nya stjärna Cyrus. Synd bara att det töat och varit plusgrader för all fin snö hade försvunnit från träden...


Lydig häst?

Kanske inte alltid är jättebra? När jag hoppade i onsdags så var det lite avaktande på hinder och så när jag då åkte in för ett dressyrpass så slog det mig plötsligt att detta har jag ju varit med om. I höstas fick jag rida ut och skena runt i skogarna i Huddik när Erik var alldeles för lydig för att jag skulle kunna rida på  hinder. Nu har jag samma känsla igen. Jag vill helt enkelt ha lite hjälp med sug mot hindret men när han blir såhär så går han bara och väntar på att jag ska berätta hur vi ska göra. Det är fantastiskt i dressyren men inte i hoppningen. Inte för mig iaf.

Så förhoppningsvis trillar det ner lite mer snö så att det inte är slut på utegalopperna än. Så får vi se. Men samtidigt vill man ju ha en lydig häst. Men jag kanske helt enkelt är lite för dåligt?


Lydig liten häst?

Nej, nej, nej...

Nu tinar alla ridvägar bort! Det har varit plusgrader mer än en vecka nu och dessutom regnade det igår. nu är våra fina ridvägar SKIT! Suck...

Jag har lånat två bett av Elle. Ett pelham och ett pessoa. Tänkte se hur han reagerar om han får dem i munnen när vi rider ut. Ibland skulle det vara bra att ha något lite skarpare i munnen på honom och när vi rider ute har man i regel bättre bjudning och då kanske det funkar. Ska återkomma med recensioner.

Ikväll blir det hoppning på ridhuset - sent som vanligt. Det är ledigt efter 9. Men imorgon tänkte jag nog också passa på att dra in för då säger schemat teori, och så får vi hoppas att det verkligen är det :)


Film från första tävlingen efter sommaren

Erik SURF aug -10 from Anna N on Vimeo.

Denna har legat på Elles telfon och gottat sig ett tag. Vi hoppar i flygande fläng :) Men så var det efter vilan också...


RSS 2.0